Astora-Rakennus ja Vafo Finland allekirjoittaneet KVR-urakkasopimuksen Suomen suurimman lemmikkien kuivaruokaa valmistavan tehtaan rakentamisesta Nokialle

07.09.2021

Astora-Rakennus on solminut merkittävän KVR-urakka sopimuksen Suomen suurimman lemmikkien kuivaruokaa valmistavan tehtaan rakentamisesta Nokialle. Tilaajana kokonaisuudessaan yli 10 miljoonan euron hankkeessa on Vafo Finland, joka on verrattain uusi yritys. Vafo Finland kuuluu tsekkiläiseen Vafo Group-konserniin, johon kuuluu myös lemmikkieläinruokien maahantuojana ja tukkurina tunnettu Prima Pet Premium yritys. Prima Pet Premiumilla ja Vafo Groupilla on taustallaan jo 10 vuotta yhteistyötä, sillä Prima Pet on tähän saakka valmistuttanut omien tuotemerkkiensä, kuten Hau-Hau Championin kuivaruuat Vafo Groupin Tsekissä sijaitsevalla tehtaalla. Nokian kaupungilta vuokratulle kolmen hehtaarin tontille rakennettavan, lähes 4000 neliötä kattavan tuotantolaitoksen myötä kuivaruuan valmistus siirtyy Tsekeistä Suomeen. Tuotantolaitoksen rakennustyöt aloitetaan pikimmiten tämän syksyn aikana läntisen kehätien varteen Nokian Kolmenkulmaan, jonka lähellä sijaitsee myös ABC-huoltoasema. Nokialle valmistuva tuotantolaitos on sarjassaan yhdeksäs Vafo Groupin tehdas, sillä yhtiöllä on viisi tehdasta Tsekeissä, yksi Virossa, yksi Puolassa sekä pakasteruokiin erikoistunut yksikkö Ikaalisissa.

Vafo Finlandin ja Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen kertoo, että aluksi Nokian uudessa tuotantolaitoksessa tullaan valmistamaan kuivaruokaa koirille ja se keskittyy vastaamaan kysyntään Suomessa. Tuotantolaitos on aikataulutettu valmistuvaksi ensi vuoden 2022 syksylle ja ensimmäiset testiajot on tarkoitus suorittaa 2022 loka-marraskuussa. Täydellä kapasiteetillä tehtaan tuotantomäärä tulee olemaan yli 20 miljoonaa kiloa kuivaruokaa vuodessa, josta tulevaisuudessa on tarkoitus saada noin kymmenesosa vientiin. Uusi tuotantolaitos tulee työllistämään n. 10 - 15 henkeä. Tällä hetkellä Prima Pet Premiumin logistiikka- ja varasto sekä toimistotilat sijaitsevat Raholassa, linnuntietä 5 kilometrin päässä Kolmenkulmasta. Pärssisen mukaan lähitulevaisuudessa ajatuksena on keskittää nämäkin toiminnot uuden tuotantolaitoksen yhteyteen, jolloin Vafo Finland työllistäisi Nokialla lähes 65 henkeä.

- Tuotantolaitosta oltiin suunniteltu jo pidemmän aikaa ja urakointimallina pohdinnassa oli sekä projektinjohto-urakointi kuin myös KVR-urakointi. Aikataulullisesti meillä oli verrattain rajallinen aika kilpailuttaa hanke, sillä projekti oli tärkeä saada pikimmiten käyntiin, koska tuotantolaitoksen laitteisto saapuu Suomeen jo tämän vuoden loppupuolella, kertoo Pärssinen projektin aloittamisen taustoista.

Pärssisen mukaan KVR eli kokonaisvastuu-urakka valikoitui nopeasti halutuksi urakkamuodoksi.

- Meille oli tärkeää rajata riskit ja olla selkeästi tietoisia ja selvillä projektiin lähtiessämme hankkeen kokonaiskustannuksista. Koimme tämän erityisen tärkeäksi nyt, kun maailman markkinatilanne on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen merkittävästi rakennusmateriaalien hintoihin ja saatavuuteen, taustoittaa Pärssinen KVR-urakkamallin etuja heille tilaajana.

Astora-Rakennuksen Pirkanmaan työpäällikkö Markku Laihon mukaan yhteys Vafo Finlandiin ja toimitusjohtaja Timo Pärssiseen syntyi Laihon nähtyä lehtiartikkelin, jossa kerrottiin Vafo Finlandin suunnitelmista rakennuttaa uusi tuotantolaitos Pirkanmaalle. Laihon aktiivisuus hankkeen suhteen tilaajan suuntaan huomattiin Vafolla, sillä Pärssisen mukaan Astora oli aktiivinen koko neuvotteluprosessin ajan, jotka kestivät useamman kuukauden. Toki Astoran kilpailukykyinen tarjous ja vankka kokemus luotettavana KVR-urakoitsijana edesauttoivat siinä, että sopimus syntyi.

- On todella hienoa päästä toteuttamaan merkittävän kokoluokan tuotantolaitosta uudelle yhteistyökumppanille sekä segmentille. Suunnittelu hankkeen tiimoilta on jo täydessä vauhdissa ja rakennustekniset työt aloitetaan parin kuukauden kuluttua, kertoo Laiho hyvillä mielin.

- Vafo Finlandin tuotantolaitoshanke on niin kokoluokaltaan, urakkamuodoltaan kuin arvoltaankin meille Astoralle ihanteellinen hanke. Olen todella tyytyväinen Astoran ja Vafo Finlandin yhteystyön alkamisesta, kommentoi Astoran toimitusjohtaja Mika Rajamäki tunnelmiaan viime viikolla allekirjoitetun sopimuksen jälkeen.Kuvat 1 -4 :  Havainnekuvat kohteesta Arkkitehtitoimisto AR-Vastamäki Oy / Hannu Tillonen

Kuva 5:         Sopimuksen kättely (vasemmalta) Astora-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Mika            Rajamäki ja Vafo Finlandin ja Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen