Sääksjärven Seurakuntatalon vastaanottotarkastus 18.6 sujui kuin itse hankeprosessi - hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä 

24.06.2021

Sääksjärven seurakuntatalon vastaanottotarkastus suoritettiin perjantaina 18.6 kirjaimellisesti aurinkoisissa tunnelmissa niin kuumana porottava auringon kuin tarkastuksessa mukana olleiden yhteistyökumppanien tyytyväisyyden ja hersyvän jutustelun siivittämänä. Huhtikuussa 2020 aloitettu hanke, joka oli rakennusteknisesti erittäin haastava ja rakennusmateriaaleiltaankin melko poikkeuksellinen, todettiin niin tilaajan, valvojan kuin pääurakoitsijankin puolelta onnistuneesti maaliin viedyksi.

- Kaiken kaikkiaan seurakuntatalo on fantastinen taidonnäyte urakoitsijalta, sillä kohde oli todella haastava ja sen onnistuneessa läpiviennissä urakoitsijalla on ollut ratkaiseva rooli. Uskallan väittää, että ilman kohteessa ollutta porukkaa valmiista kohteesta ei varmasti olisi tullut näin upea, summasi kohteen arkkitehti ja pääsuunnittelija Jouni Kulmala Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy:stä ajatuksiaan valmiista kohteesta.

Kohteen valvoja Hannu Järvinen kiitteli hyvän työnjäljen lisäksi työmaan hyvää yhteishenkeä.

- Hyvä henki työmaalla on iso osa rakentamiskulttuuria ja tässä kohteessa on vallinnut hyvä ja avoin yhteishenki koko hankkeen ajan. Tämä on mielestäni mainitsemisen arvoista siksi, että nykyisin työmailla henkilöstö on usein hyvin pirstaloitunutta, sillä pääurakoitsijan lisäksi kohteissa on useasti monia ali- ja sivu-urakoitsijoita. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että henkilöstön vaihtuvuus saattaa projektien edetessä olla merkittävää, joka puolestaan voi vaikuttaa työmaalla vallitsevaan ilmapiiriin, kuvaili Järvinen. Järvisen mukaan rakentaminen ei ole vaikeaa, edes rakennusteknisesti haasteellisissa kohteissa, silloin kun hanketta tehdään hyvässä yhteystyössä- ja ymmärryksessä -  toimitaan siten miten on yhdessä sovittu. 

Tilaajan edustaja, Lempäälän seurakunnan kiinteistöpäällikkö Karri Koivusilta mainitsi olleensa aiemmissa toimissaan monissa kohteissa tilaajan edustajana tekemässä vastaanottoja ja tarkastamassa kohteita. Hänen mukaansa Sääksjärven kohteessa hän ei ole käynyt yhtään ylimääräistä kertaa, koska hänellä on ollut kova luotto koko hankkeen ajan sen etenemisestä sillä tavoin miten osapuolten välillä oli sovittu

- Ja niinhän tämä hanke on edennyt, kaikin puolin kuten oli sovittu, Kivisilta kiitteli kaikkia hankkeessa mukana olleita osapuolia.

Astoran vastaava työnjohtaja Petri Raussi kuvaili hymyillen Sääksjärven seurakuntatalon kohdetta kooltaan pienehköksi, mutta hyvällä tapaa työlääksi.

- Mutta juuri rakennusteknisesti haasteellinen toteutus teki tästä projektista todella mielenkiintoisen ja ammatillisesti hyvällä tapaa haastavan, kuvaili Raussi tunnelmiaan.

Astoran Pirkanmaan työpäällikkö Markku Laihon mukaan Sääksjärven kohde on varmasti ollut neliöhinnaltaan yksi Astoran historian kalleimpia sekä haastavimpia kohteita, mutta ennen kaikkea se on upea esimerkki Astoran vahvasta osaamisesta erikoisrakentamisen osa-alueella ja tulee toimimaan vahvana markkina referenssiä Astoralle. Laiho yhtyi myös valvoja Järvisen sanoihin työmaalla vallinneesta hyvästä yhteishengestä, joka vallitsi kaikkien kohteessa työskennelleiden keskuudessa hankkeen ensi metreiltä saakka.

Seurakuntatalo tulee tarjoamaan avarat, helposti muunneltavat ja monimuotoiset puitteet monenlaiselle toiminnalle niin partiolaisten ja seurakunnan kerhojen toiminnasta aina konserttien ja kokousten järjestämiseen.

- Tarkoituksemme on saada tilojen käyttöaste mahdollisimman korkeaksi, jonka uskon onnistuvan ongelmitta, kuvailee Kivisilta tyytyväisenä.

Kivisillan mukaan piispan vierailu kohteessa on aikataulutettu tulevalle syksylle. Kuvat eivät tälle ainutlaatuisen kohteelle tee oikeutta, vaan sitä kannattaa käydä ihailemassa paikan päällä. Rakennus upeine yksityiskohtineen ja materiaalivalintoineen - kuparisine ulkokattoineen ja syöksytorvineen, tammisine  sisäkattoineen ja seinineen, sekä tiilestä muurattuine lattioineen - on vierailun arvoinen kohde kelle tahansa, jota kauniit ja erilaiset muodot, materiaalit- ja arkkitehtuuriset ratkaisut kiinnostavat.