Seniorikoti Aurahovi, Uusikaupunki - Astora-Rakennuksen KVR-urakkana toteuttama palveluasumiseen suunniteltu kerrostalo luovutettiin tilaajalle marraskuussa 2020

26.01.2021

KVR-urakointina toteutetut palvelurakentamisen hankkeet - oli sitten kyse esimerkiksi kouluista, päiväkodeista tai palvelu-/seniorikodeista - ovat osa Astora-Rakennuksen ydinosaamista. Viimeisin palvelu-/seniorikoti kohde valmistui Uudenkaupungin Ketunkallioon marraskuussa 2020. Seniorikoti Aurahovi, jonka tilaajana oli Arttuasunnot Oy, on sarjassaan neljäs palveluasumisen kohde, jossa rakennuttaja-konsulttina toimi Suomen Aluerakennuttaja Oy SARA Astora-Rakennuksen ollessa vastuussa hankkeen KVR-urakoinnista. Kohteen käyttäjänä toimii Aurahovi Oy. Neljästä kerroksesta ja 4200m² koostuva Seniorikoti Aurahovi pitää sisällään yleisten- sekä henkilöstön tilojen lisäksi 44 esteettömästä vuokra-asumisesta koostuvaa yksiötä ja kaksiota.

Useasti hankkeista julkaistaan kuvia ja tietoa rakennusprosessin edetessä, sekä valmiin kohteen luovutuksen jälkeen. Tällöin ei kuitenkaan saa kuvaa siitä mitä itse kohteen loppukäyttäjät - asukkaat - ovat mieltä kohteesta. Asukkaiden mielipiteet ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä ne käytännössä määrittävät kuinka hyvin kohde on onnistuttu toteuttamaan - kuinka hyvin on onnistuttu vastaamaan asukkaiden toiveisiin ja tarpeisiin. Tämän vuoksi me Astora-Rakennukselta päätimme tutustua Aurahoviin vierailemalla kohteessa sen jälkeen, kun ensimmäiset asukkaat olivat muuttaneet taloon.

Ensimmäisten joukossa Aurahoviin muuttanut rouva Anneli Raanto kutsui tutustumaan huoneistoonsa ja mainitsi heti kärkeen parhaimpana asiana uudessa asuinpaikassaan kauniin ja viihtyisän huoneistonsa, jossa erityiskiitoksen saa suuri ja valoisa lasitettu parveke. Vaikka suuresta omakotitalosta muuttaminen kerrostalo yksiöön vaatiikin aikaa tottua, kertoo rouva Raanto olevansa todella tyytyväinen asuntonsa sijaintiin. Viihtyisän ja turvallisen asunnon lisäksi yksi tärkeimpiä asioita uudessa ja erilaisessa elämänvaiheessa ovat senioritalon muut asukkaat, joihin Raanto on jo ehtinyt tutustua hyvin. Hän mainitseekin Aurahovin yleisten tilojen tarjoavan todella viihtyisät puitteet oleskeluun ja seurusteluun uusien naapureiden kanssa.

Alimman kerroksen sisääntulosta avautuu valoisa ja avara yleinen tila, jota Aurahovin johtaja Evamaria Ståhlberg kutsuu osuvasti koko rakennuksen hermokeskukseksi. Tilassa sijaitsevat ruokailutila keittiöineen sekä ruokalinjastoineen että TV:n katselu tila. Tila saakin kiitosta neljältä rouvalta Impi Leinoselta, Sirpa Isotalolta, Nora Lempiäiseltä sekä Anneli Raannolta, jotka ovat ystävystyneet Aurahoviin muuttamisen myötä. 

- Tänne me jäämme aina lounaan jälkeen vaihtamaan kuulumisia, sekä usein myös katsomaan televisiota, kertoo Impi Leinonen, joka asuu kaksiossa omaishoitajanaan toimivan puolisonsa kanssa.

Myös vierailijan silmiin, joka on nähnyt kohteen aiemmin vain sen eri rakennusvaiheissa, pintojen ja huonekalujen maanläheiset värit ja materiaalit luovat oleskelutiloihin kotoisan ja viihtyisän tunnelman. Myös rakennuksen muihin kerroksiin on rakennettu lasiseinillä varustetut valoisat oleskelutilat, joista muun muassa yhdestä tehdään kirjasto asukkaiden käyttöön, kertoo Ståhlberg.

Lounaan jälkeisellä jutustelu hetkellä rouva nelikko kertoo odottavansa kovasti alakerrassa sijaitsevan iloisilla väreillä ja turvallisilla laitteilla toteutetun kuntosalin ohjattujen tuntien alkamista. Tämän lisäksi rakennuksen sijainti luonnon läheisyydessä saa rouvilta kiitosta, kuin myös se, että ilmojen salliessa rakennuksen katetuilla ja suojaisilla terasseilla on hieno mahdollisuus nauttia päiväkahvit tai vaikkapa grillata. Rouvat olivat nauraen samaa mieltä siitä, että Aurahovissa asuessa voi sanoa asuvansa melkeinpä kuin hotellissa, jossa on kauniit ja käytännöllisen toimivat tilat, sekä ensiluokkainen palvelutarjonta. Jälkimmäistä ei ole vaikea uskoa, kun johtaja Ståhlberg kertoo Aurahovin henkilöstön omistautuneesta asenteesta, sekä lähitulevaisuuden visioista koskien asukkaille suunnattuja uusia palveluita ja aktiviteettejä.

Jotta Aurahovin tyyppiseen onnistuneeseen lopputulokseen päästään, on hankkeen läpiviennissä ensi arvoisen tärkeää kaikkien mukana olleiden osapuolten välinen avoin ja joustava yhteistyö. Astora-Rakennukselta hankkeessa VT. työnjohtajana toiminut Hannu Salminen ja työnjohtajana toimitunut Toni Sillanpää kertovat Aurahovin projektin sujuneen mutkattomasti ilman ongelmia. Tähän vaikutti Sillanpään mukaan suuresti se, että yhteistyö niin tilaajan, käyttäjän kuin rakennuttaja-konsultin edustajien  kanssa oli vaivatonta ja mukavaa. Aurahovin Ståhlbergin mukaan kommunikoinnin helppous urakoitsijan edustajien sekä muiden osapuolten kanssa oli sujuvaa ja avointa. Tämän lisäksi Ståhlberg antaa erityiskiitokset Astora-Rakennuksen henkilöstön saavutettavuudesta, sekä nopeasta reagoinnista asioiden eteenpäin viemisen ja selvittämisen suhteen koko hankeprosessin ajan.

Alla kuvia Seniorikoti Aurahovista ja sen tyytyväisistä asukkaista.